Ecological crisis as a reflection of the spiritual crisis from the position of the Russian Orthodox Church
( Pp. 79-83)

More about authors
Markova Natalia M.
Vladimir State University named after Alexander and Nikolay Stoletovs
Vladimir, Russian Federation
Abstract:
The article is devoted to the consideration of the attitude of the Russian Orthodox Church to environmental problems in the modern world. Orthodoxy looks at a person and the world around him as a creation of God, urging him to respect and love nature - a gift of God. Orthodoxy sees the cause of environmental disasters in the lapse from virtueof a person who, imagining himself the ruler of the world, brought the natural world around him to a state of crisis. A person, having incorrectly built a hierarchy of values, puttingmaterial values in the foreground, led nature to death. The revival of nature is a direct responsibility of a person. But, from the position of Orthodoxy, indicating a close relationship between the decline of morality and the crisis state of the environment, a natural revival is possible only in the case of a spiritual revival.
How to Cite:
Markova N.M., (2020), ECOLOGICAL CRISIS AS A REFLECTION OF THE SPIRITUAL CRISIS FROM THE POSITION OF THE RUSSIAN ORTHODOX CHURCH. Sociopolitical Sciences, 1 => 79-83.
Reference list:
Igumen Ioann (Ekonomtsev). Pravoslavnyy podkhod k ekologicheskomu krizisu sovremennoy tsivilizatsii // Pravoslavie i ekologiya. M.: Moskovskiy patriarkhat. Otdel religioznogo obrazovaniya i kakhetizatsii, 1999.
Kudrina O.V., Evdokimov A.YU. Pravoslavnyy vzglyad na problemy ekologii (nravstvennye i religioznye problemy ekologicheskoy kul tury) // Vestnik slavyanskikh kul tur. 2008.
Mitropolit Smolenskiy i Kaliningradskiy Kirill. K ekologii dukha. URL: http://tvorenie.by/library/interesnye-stati/k-ekologii-duha-mitropolit-smolenskij-i-kaliningradskij-kirill
Moldavanov O.I. Dukhovnye i eticheskie aspekty ekologii // Pravoslavie i ekologiya. M.: Moskovskiy patriarkhat. Otdel religioznogo obrazovaniya i kakhetizatsii, 1999.
Osnovy sotsial noy kontseptsii Russkoy Pravoslavnoy TSerkvi. URL: https://azbyka.ru/otechnik/dokumenty/osnovy-sotsialnoj-kontseptsii-russkoj-pravoslavnoj-tserkvi/
Patriarkh Moskovskiy i vseya Rusi Aleksiy II. KHristianskiy vzglyad na ekologicheskuyu problemu // Pravoslavie i ekologiya. M.: Moskovskiy patriarkhat. Otdel religioznogo obrazovaniya i kakhetizatsii, 1999.
Pravoslavie i ekologiya. M.: Moskovskiy patriarkhat. Otdel religioznogo obrazovaniya i kakhetizatsii, 1999.
Sovmestnoe zayavlenie Papy Rimskogo Frantsiska i Svyateyshego Patriarkha Kirilla. URL: http://www.patriarchia.ru/ db/text/4372074
Sypacheva T.A. Kritika bogoslovskoy interpretatsii ekologicheskikh problem // Vestnik PGGPU. 2015. № 2.
Keywords:
environmental crisis, spiritual crisis, Russian Orthodox Church, the lapse from virtue.


Related Articles

1. EFFECTIVE COUNTERING TO CRIME IN THE CONDITIONS OF GLOBALIZATION: PROBLEMS AND PERSPECTIVES International scientific and practical conference, May 26-27, 2017, Nalchik Pages: 117-119 Issue №10195
SPIRITUAL VACUUM AS A PRECONDITION FOR THE CRIMINALIZATION OF YOUTH
spirituality spiritual values spiritual crisis the spiritual vacuum dehumanization of the individual
Show more